Oldalak

2017. március 26., vasárnap

Mark Twain mütyürkéi

Hallo, Liebe Alle!

Ismeritek Mark Twain javaslatát a német nyelv megreformálására, ugye? Ennek a hatodik pontjában szerepel: "kötelezném a beszélőt, hogy amikor befejezte, álljon meg, és ne akassza a szónoklata végére azt a haszontalan haben sind gewesen gehabt haben geworden sein láncot. Az efféle mütyürkék megfosztják méltóságától a beszédet ahelyett, hogy fokoznák a kecsességét. Vétek használni őket, le velük." (http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/kulfoldi/twain/nemet/nemet.htm)

Azért nem ennyire szörnyű a helyzet, ezekből a mütyürkékből legfeljebb csak párat használunk egyszerre, az sosem fordulhat elő, hogy a teljes lánc felépüljön.:)
Mert mik is ezek?
Segédigék, létigék jelen időben és múlt időben.

haben - birtokolni valamit ill. van valamije és segédige az összetett múlt időhöz, a Perfekthez
sind - a sein (lenni) ige többes szám 1. és 3. személyben illetve magázódáskor
 wir sind, sie sind, Sie sind
sind gewesen - a lenni ige összetett múltban, pl. mi voltunk
gehabt haben - a birtoklás kifejezése múlt időben, a nyelvkönyvekben Infinitiv Perfekt szerepel erre a párosra.
geworden sein - a werden ige múlt időben, illetve az Infinitiv Perfekt alakja. Ha előfordul, a sein igét ragozzuk, ahogy kell: pl. ich bin 30 Jahre alt geworden.
És a Futur II. is hasonló, csak még kell egyszer a werden ragozott formája a szerkezetbe:  pl. ich werde geworden sein, de e nélkül is nagyon jól lehet boldogulni:)

Tehát az összes, Mark Twain által felsorolt mütyürke egyben nagyon jó paródiája a német nyelvtan bonyolultságának. Mert bonyolult az, de korántsem ennyire.:)

Németórák Skype-on, ha szeretnél többet tudni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése