Oldalak

2017. április 24., hétfő

A német nyelv menő! Benne van a top 5-ben!

Hallo, Liebe Alle!

Évekkel ezelőtt írtam itt arról a szörnyű lehetőségről, hogy a német nyelv eltűnik, beolvad, elangolosodik - merthogy többen cikkeztek erről a témáról, és elég logikus volt az okfejtésük, és bizonyítékokat is találtak - és tessék, a német nyelv él és virul, sőt, világszerte szeretik és értik. :)
Bár ez a cikk is két éves már:

http://www.welt.de/kultur/article139489335/Deutsch-gehoert-zu-den-Top-fuenf-der-Weltsprachen.html

Gondolnád, hogy 144 országban tanulnak németül?:)
Néhány tény, adat, érdekesség a cikkből:

In 144 Ländern wird Deutsch gelern.
14,5 Millionen Menschen auf der Welt lernen Deutsch als Fremdsprache.
In diesen Ländern wird Deutsch gesprochen:
In Argentinien wird  die Zahl der deutschsprachigen Argentinier auf 300.000 bis 400.000 geschätzt.
In Belize spricht man einen interessanten Dialekt: das ist eine niederpreußische Varietät des Ostniederdeutschen.
Die größte deutschsprachige Gemeinschaft in Brasilien nennt man „Hunsrücker“,nach den Einwanderern aus dem Hunsrück. Hunsrück ist zwischen dem Saarland und Rheinland-Pfalz.
In Frankreich sprechen im Elsass und in Lothringen weniger als eine Million Menschen eine der beiden Mundarten, die zur alemannischen oder zur rheinfränkischen Familie gehören.
In Israel sprechen viele Menschen Jiddisch. Jiddisch ist eine aus dem Mittelhochdeutschen hervorgegangene Variante des Deutschen.
Und noch die Ländern: Belgien, Dänemark, Italien, Kanada, Kasachstan, Liechtenstein, Luxemburg, Mexiko, Namibia, Papua-NeuguineaParaguay, Polen, Rumänien, Russland, Tschechien, Ukraine, USA ...

Szóval a Föld 144 országában elboldogulsz németül. Sok helyen inkább megértenek, ha németül tudsz és nem angolul. Prágában például nem is mész semmire az angollal. Legalábbis én így jártam ott pár éve. Automatikusan az angollal próbálkoztam - ha már csehül nem tudok:) - de csak néztek rám értetlenkedve.:)

Legyél benne az elit csapatban! Tanulj németül!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése