Oldalak

2016. július 25., hétfő

Gondolkodjunk németül!

Hallo, Liebe Alle,

Hogy is van ez? Lehet más nyelven is gondolkodni az anyanyelvünkön kívül?
Azt hiszem, Heller Ágnes mondta - ha jól emlékszem, Okos filozófus, csacsi nő volt a riport címe -, hogy amelyik országban van éppen, annak a nyelvén álmodik.
Ehhez nyilván speciális agyműködés kell, mármint ahhoz, hogy az álmunkra emlékezzünk, de hogy egy másik nyelv zsongjon az elménkben, ezt egyszerűbben meg lehet oldani. :)

Én például még régebben rászoktam arra, hogy figyelem, mire gondolok éppen. Ez amúgy egy kihívás volt, egész nap jegyzetelnem kellett, mi jut eszembe. Elég meglepő lista született a nap végére. :) Volt benne szalonképtelen szöveg, de néhány magasröptű gondolat is, egy csomó kereső-kérdőszó, kommentálások, tervezgetések, ötletek. Azóta mindig van nálam toll és jegyzetfüzet, és ha valami különleges jut eszembe, akkor is leírom, ha éppen az utcán megyek, vagy sütőport keresek a boltban.

És ez az, amit fel tudunk használni a nyelvtanulásban. Ha a belső monológunkat átállítjuk magyarról németre. Nem egyszerűen lefordítjuk a szavainkat, hanem megkeressük, mely német nyelvi kifejezések írhatják le legjobban az állapotunkat. Nem akartam ennyire misztifikálni ezt a dolgot, mert jóval egyszerűbb ez, csak az Oh, meine Güte jár az eszemben. (14 éves korom óta mondogatom hangosan is, nemcsak magamban.) :)

Mire is jó ez az egész? Magunkon belül is építeni kezdünk egy német nyelvű világot, szóval magunkkévá tesszük a nyelvet, és egyre könnyebb lesz megszólalnunk, még akkor is, ha a szókincsünk viszonylag kicsi, és a nyelvtant se tudjuk még igazán jól.

Mutatom is, mikre gondolok - néhány semlegesebb kifejezés:

Und was noch?
Das ist wunderschön!
Das ist unmöglich! 
wirklich sehr gut
einfach prima
Na sehen wir!
Es war nicht leicht!
Auf an die Arbeit!
Was soll ich jetzt machen?
Das merke ich mir.
Was soll ich wohl essen?
Hinaus ins Grüne!
Oh, wie schön ist...
Ich weiss es noch nicht.
Endlich habe ich es geschafft!
Was ist geschehen?

Keressétek meg a saját kulcsszavaitokat, és változtassátok meg az alapbeállításotokat!:)
Akinek ez nehezen menne, ne aggódjon, a belső monológunk általában nem tudatos. Nekem is csak úgy működött először, hogy leírtam. 
Az viszont fontos, hogy egy anyanyelvi beszélővel nézessük át, ha valami több szóból álló bonyolultabb gondolatot találunk.
A beszédkészség ezzel a módszerrel biztosan fejlődni fog.
Az írásbeli kifejezőkészségünknek is jót tesz, de ott nem ez az elsődleges.)

Jó megfigyelést és kísérlezetést kívánok mindenkinek, aki nekivág.:)

Bis bald,
Szilvi
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése